Policistični jajčniki

Policistični jajčniki (PCO) so stanje, kjer hormonsko neravnovesje pripelje do povečanja jajčnikov. Jajčniki so zelo veliki in vsebujejo več cist, kar privede do sprememb v menstrualnem ciklusu, na koži in še kje. Takšni jajčniki ne delujejo dobro.

Pogosti simptomi

 • spremenjeni ciklusi (redke menstruacije),
 • neplodnost (predvsem posledica odsotnosti ovulacij),
 • hiperandrogenizem – poraščenost, akne.

Policistični jajčniki so eden od vzrokov neplodnosti. Med številnimi stranskimi učinki so dolgi in neredni ciklusi. Ženske, ki trpijo zaradi policističnih jajčnikov, so pogosto znajdejo na zdravljenju ali celo v postopku IVF, da bi zanosile. Kirurška NaProTehnologija in FertilityCaresistem pa nudita drugačen, manj invaziven, cenejši in bolj učinkovit način premagovanja te bolezni.

PCO povečajo tveganje za naslednja stanja:

 • hiperplazija endometrija in rak na endometriju (maternični sluznici),
 • diabetes,
 • visok krvni tlak,
 • depresija ali tesnoba,
 • motnje v metabolizmu maščob,
 • srčno žilne bolezni,
 • kap,
 • temne lise na koži,
 • debelost,
 • spontani splav.
555

Kako v zadnjih 60-ih letih zdravijo PCO?

Eden od načinov zdravljenja je t.i. Wedge resection, kjer kirurško odstranijo posamezne dele jajčnika. Leta 1950 je bila stopnja zanositve po tej operaciji 66%. V šestdesetih letih so uvedli zdravljenje s klomifenom. Ker je to predstavljalo boljšo alternativo, se je klomifen začel široko uporabljati, čeprav je bila uspešnost zanositve le 30%. Ko so po letu 1978 pričeli »zdraviti« z IVF, je uspešnost zanositve padla na 23%. Še vedno pa je to najbolj pogost način zdravljenja.

V zadnjem času so na voljo bolj učinkoviti načini zdravljenja. Z uporabo FertilityCare sistema se ženska nauči spremljati svoje cikluse, vključno z vzorci sluzi in nivoji hormonov. Tako se tudi nauči prepoznati, kdaj je plodna in ali ima ovulacijo.

Postavljanje diagnoze

Temelji na prisotnosti prej omenjenih simptomov in izključitvijo drugih možnih stanj s pomočjo krvnih testov. Pri uporabi FertilityCare sistema lahko opazimo še druge parametre: ciklusi so običajno dolgi in neredni z omejenim ciklusom sluzi. UZ pregled pokaže prisotnost cist na jajčniku.

pco2

Zdravljenje z NaProTehnologijo

Zdravljenje je prilagojeno individualni situaciji in je odvisno od tega, ali si ženska želi zanositi ali ne. Pri neplodnih parih se z zdravili spodbuja ovulacijo in natančno spremlja potek ciklusa.

Ker imajo ženske s PCO dolge in neredne cikluse z malo ali nič ovulacijami, je sluznica maternice preveč stimulirana z estrogeni, kar poveča tveganje za raka na endometriju. Zato zdravljenje temelji na progesteronski terapiji, ki je aplicirana ob točno določenem času, s čimer se tudi ciklusi uredijo.

Uporaba FertilityCare sistema je neinvaziven način spopadanja s PCO, vendar ni vedno učinkovit. Včasih je potreben tudi kirurški poseg. V tem primeru gre za moderno obliko Wedge resection, ki ne pušča zarastlin v medenici.  Uspešnost zanositve je v tem primeru večja kot pri IVF ali klomifenu.

PCO sta prva opisala Stein and Leventhal leta 1935. Sindrom prizadene 5-10%  žensk v starosti 12 -45 let. Najprej so ga poznali kot Stein-Leventhalov sindrom in takrat so smatrali, da je to anovulatorno stanje (brez ovulacij), neplodno in povezano z amenorejo (odsotnost menstruacije) ali oligomenorejo (zelo neredne menstruacije), hirsutizmom (poraščenostjo), hipertenzijo in debelostjo. Mnogo let so mislili, da imajo samo ženske z vsemi temi simptomi sindrom policističnih jajčnikov. Danes pa vemo, da je sindrom policističnih jajčnikov veliko bolj pogost kot so sprva mislili in se lahko pojavi tudi pri ženskah, ki niso debele in nimajo visokega krvnega tlaka.