NaPro


NaPro

NaProTehnologija (Natural Procreative Technology) je znanost, ki spremlja in ohranja žensko reproduktivno in ginekološko zdravje. Temelji na FertilityCare sistemu in na podlagi zabeleženih bioloških znakov enostavno in zanesljivo prepozna različna hormonska dogajanja v ciklusu.

Za razliko od siceršnjih pristopov, ki plodnost zavirajo ali jo uničujejo, pa NaProTehnologija deluje kooperativno z ginekološkim in reproduktivnim sistemom ženske. Če ta ne deluje pravilno, NaPro najde problem in ga v skladu z menstrualnim ciklusom tudi odpravi, in tako ohranja potencial rodnosti. Ženske imajo tako tudi možnost, da poznajo in razumejo vzroke simptomov, zaradi katerih trpijo.

Postavljanje diagnoze

Postavljanje diagnoze je ključno za NaPro zdravljenje. Zabeležke po FertilityCare sistemu dajejo objektivno sliko in natančen vpogled v žensko zdravje in plodnost. Na njih temelji nadaljnja diagnostika.

Izgled ženskega ciklusa, kot ga opazimo na koledarju, lahko kaže na nekatere zdravstvene težave. FertilityCare svetovalka zna prepoznati neobičajne krvavitve, slabšo sluz materničnega vratu, neoptimalne vrednosti hormonov, kratko poovulacijsko fazo in še marsikaj drugega, NaPro zdravnik pa na podlagi tega izvede nadaljnjo diagnostiko. Mnoge nepravilnosti znajo prepoznati tudi sami uporabniki FertilityCare sistema in po potrebi poiskati zdravniško pomoč.

Koledar z zabeleženim ciklusom omogoča ciljano diagnostiko in s tem natančnejšo določitev diagnoze, kar je pri rutinskem pristopu v ginekologiji nemogoče. Tako se npr. tudi pri neplodnosti praktično vedno najde vzrok.

Zdravljenje

NaPro zdravljenje deluje v skladu z naravnimi spremembami v ciklusu posamezne ženske. Cilj zdravljenja je izboljšati (optimizirati) ciklus ter ohraniti plodnostni potencial para. Zdravljenje nepravilnosti v ciklusu izboljša zdravje žensk, poveča možnosti za zanositev in zmanjša tveganje za spontani splav.

Komu je namenjeno NaPro zdravljenje?

NaPro zdravljenje omogoča zdravljenje žensk s kakršnimkoli ginekološkim ali reproduktivnim problemom in zdravljenje parov, ki imajo težave z zanositvijo.

 • neplodnost (tako moška kot ženska),
 • spontani splavi,
 • izvenmaternična nosečnost,
 • PCO,
 • endometrioza,
 • predmenstrualni sindrom,
 • ciste na jajčnikih,
 • neobičajne krvavitve,
 • kronični izcedek,
 • poporodna depresija.

NaPro zdravljenje pa ne more zdraviti:

 • žensk v meni,
 • žensk z obojestransko zaporo jajcevodov, katerih kljub kirurškim poskusom ni uspelo popraviti,
 • moških z azospermijo.

Po svetu z NaPro-jem uspešno zdravijo pare z endometriozo, policističnimi jajčniki, zarastlinami v medenici, zlepljenimi jajcevodi, nizkim progesteronom, odsotnimi ovulacijami, nepojasnjeno neplodnostjo, nepojasnjenimi ponavljajočimi spontanimi splavi in slabšim rezultatom analize semenskega izliva.

di

Učinkovitost

Izsledki raziskave o učinkovitost NaPro zdravljenja v Evropi so bili objavljeni leta 2008 v reviji The Journal of American Board of Family Medicine 21 (5): 375-384  http://www.jabfm.org/content/21/5/375.full Raziskava je potekala med leti 1998 in 2002, vanjo pa je bilo vključenih 1239 parov. Povprečna starost žensk je bila 35,8 let, ki so poskušale zanositi v povprečju 5,6 let. V 24 mesecih zdravljenja jih je 52,8% rodilo živega otroka, 4,6% pa je bilo večplodnih nosečnosti. Brez končne diagnoze je ostalo vsega skupaj 0,5% parov. Pari, ki so imeli za sabo že neuspele poskuse umetne oploditve, so imeli 30% verjetnost za uspešno zanositev. Zelo velik pa je bil tudi uspeh pri zdravljenju ponavljajočih se spontanih splavov – preko 75% http://www.fertilitycare.net/MiscarriageStudy.htm

NaPro in neplodnost

NaPro tehnologija je znanstveni celostni pristop pri odkrivanju in zdravljenju nenormalnih ginekoloških in reproduktivnih stanj. Še posebej je učinkovita pri zdravljenju neplodnosti in spontanih splavov. Vključuje učenje ženske oz. para, kako naj spremlja in beleži različne biološke znake plodnosti na natančen in standardiziran način z uporabo FertilityCare sistema.

Spolni odnosi v plodnih dneh so ključni, če par želi zanositi. Na žalost pa le malo žensk ve, kdaj točno so plodni dnevi ali kdaj imajo ovulacijo. Če par uporablja FertilityCare sistem od začetka svojega spolnega življenja, ima izjemen vpogled v svojo plodnost še preden sploh poskuša zanositi. To je še posebej dobrodošlo v družbi, kjer se vsak šesti par srečuje s težavami z zanositvijo. Prej ko so problemi odkriti in zdravljeni, večja je verjetnost za uspeh.

Pari, ki imajo povečano tveganje za spontani splav, lahko to prepoznajo in ustrezno ukrepajo še preden pride do izgube otroka. To je zelo napredno razmišljanje, saj zdravstvo sicer ne reagira, dokler par ne utrpi treh spontanih splavov.

Informacije, ki jih ženska beleži po sistemu FertilityCare, omogočajo Napro zdravniku boljše vrednotenje ciklusa in prepoznavanje neobičajnih krvavitev, slabega ciklusa sluzi in primanjkljaja hormonov, kar pogosto ostane neodkrito na rutinskih ginekoloških pregledih.

Postavljanje diagnoze je pri zdravljenju ključno, saj je najprej potrebno najti problem, preden ga lahko zdravimo. Zdravljenje je predpisano glede na konkretni ciklus. Cilj zdravljenja je vzpostaviti optimalno plodnost, ki se kaže tudi v normalnem izgledu zabeleženega ciklusa.

Mnoga od zdravil se sicer redno uporabljajo v različnih programih zdravljenja neplodnosti, kar pa NaPro loči od ostalih je natančen časovni okvir zdravljenja in neprestano spremljanje s pomočjo FertilityCare sistema.

Z NaProTehnologijo lahko zdravimo praktično vse vzroke neplodnosti: endometriozo, policistične jajčnike, zarastline v medenici, neprehodne jajcevode, nizek progesteron, odsotnost ovulacij, nepojasnjena neplodnost, slab spermiogram. V vseh teh primerih so pari uspešno zanosili s pomočjo NaPro tehnologije.

NaPro vs IVF

In Vitro Fertilizacija (IVF) oz. oploditev v epruveti je postala odrešilna bilka za pare, ki iščejo pomoč pri dolgotrajnejši neplodnosti. Vendar obstaja druga, bolj naravna in bolj učinkovita možnost. To sta FertilityCare sistem in NaPro zdravljenje.

Leta 1978 je IVF povzročila premik v zdravljenju neplodnosti. Od takrat naprej so “zdravili” le še neplodnost, ne pa vzrokov zanjo, čeprav lahko vzroki vplivajo tako na kratko in dolgoročno zdravje. Uporaba IVF za zdravljenje neplodnosti je le polaganje obliža na bolezen, ki je dejansko povzročila neplodnost.

NaProTehnologija uporablja ženske naravne biološke pokazatelje za diagnosticiranje osnovnega vzroka njene neplodnosti. Uporaba znakov, kot so sluz in raven hormonov, lahko pomaga strokovnjaku ugotovili, zakaj ima par težave z zanositvijo, prav tako pa pomaga paru prepoznati, kdaj in če sploh je ploden. Na podlagi teh informacij lahko odkrijemo osnovni vzrok neplodnosti in ne polagamo le obliža na problem.

Ženske, ki so v postopku IVF, jemljejo zdravila, ki zatrejo njihov naravni cikel, nato pa jemljejo zdravila, ki intenzivno stimulirajo razvoj številnih jajčec. Nato morajo prestati vrsto invazivnih postopkov od punkcije jajčec do vsaditve zarodka v maternico. Neželeni učinki teh zdravil so lahko zelo neprijetni, postopki pa ženski dajo občutek, da svojega telesa nima pod nadzorom. NaProTehnologija pa tem ženskam lahko pomaga, ne da bi morale prekiniti svoje naravne cikluse.

ivf

IVF postopki so tudi izredno dragi. Vsak posamezen postopek stane par tisoč evrov. Ker v Sloveniji te postopke krije zdravstveno zavarovanje, se tega niti ne zavedamo. NaPro tehnologija ponuja veliko cenejšo alternativo.

Ker NaPro zdravi osnovni vzrok neplodnosti, ima večji uspeh zanositve kot IVF, poleg tega pa ženski tudi povrne zdravje in s tem omogoča večjo možnost tudi za nadaljne nosečnosti.