Neplodnost


Neplodnost

Ni veliko preizkušenj, ki bi bile tako uničujoče za življenje para, kot je ravno neplodnost. Dotakne se vseh vidikov življenja para in lahko vrsto let vpliva na njune misli, dejanja in življenjski slog.

Neplodnost je definirana kot nezmožnost para, da v enem letu rednih spolnih odnosov zanosi. Pri FertilityCare, kjer si ženska spremlja cikel, je definicija drugačna. Tu ne govorimo o rednih spolnih odnosih, pač pa o spolnih odnosih, ki so osredotočeni na plodne dneve. Če v takšni situaciji ne pride do zanositve v roku 6 ciklusov, lahko predvidevamo, da obstajajo problemi s plodnostjo.

Neplodnost je simptom bolezni. Ta bolezen ne samo da vpliva na plodnost, ampak lahko povzroča tudi druge zdravstvene težave. Če želimo zdraviti neplodnost, moramo torej najti pravi vzrok in ga zdraviti. To je to, kar ponuja NaProTehnologija, rezultati pa so zelo obetajoči.

 

2

Doživljanje para

Čustva stalno nihajo. V začetku zdravljenja je polno navdušenja in upanja, ko pa se cikel ne konča z nosečnostjoin, sledi bolečina in razočaranje. Prav tako imajo številni pari občutek, da s pričetkom zdravljenja zdravstveni sistem prevzame nadzor, sami pa izgubijo kontrolo nad lastnimi telesi, kar še poglobi občutek nemoči.

NaProTehnologija pa ponuja parom novo možnost. Uči jih uporabljati naravne biološke znake, ki jih kaže žensko telo, da ugotovita, kdaj sta najbolj plodna, hkrati pa omogoča diagnosticiranje, zakaj imata morda težave pri zanositvi. Ženski pomaga, da se počuti bolj v sozvočju s svojim telesom in ima nadzor nad sabo.

Ženske, ki se odločijo za druge načine zdravljenja neplodnosti, so lahko povržene veliko bolj invazivnim postopkom: različni hormoni bodisi zavirajo naravno delovanje telesa ali pa ga spodbujajo veliko bolj kot je narava predvidela. Ker ti postopki povzročijo, da žensko telo deluje na način, kot nikoli ni bilo mišljeno, seveda s seboj prinesejo fizične posledice, ki nimajo nič skupnega z neplodnostjo, ampak le prispevajo k stresu in bolečini, ki jo ženska že doživlja. Ker NaProTehnologija deluje kooperativno z ženskim ciklusom, se tako lahko večini stranskim učinkov izognemo.

Vzroki neplodnosti

Najbolj pogosta izjava parov na prvem srečanju je: Opravili so vse teste in nama rekli, da je vse v redu.

Na žalost nekatere krvne teste zelo pogosto opravijo v napačnem času v ciklusu, ker predpostavijo, da ima vsaka ženska 28-dnevni ciklus z ovulacijo na 14. dan. Pogosto se pozablja na izjemno vlogo sluzi materničnega vratu – njegove kakovosti in količine. Zdrava jajčeca in semenčice niso dovolj, saj brez sluzi spočetje ni mogoče. Prepoznavanje problema omejene sluzi ali suhih ciklusov je ključno za povečanje možnosti za zanositev. Te znake plodnosti se ženska nauči opazovati in beležiti s pomočjo FertilityCare sistema.

1-2

 

Večina problemov z neplodnostjo ima organski in /ali hormonski vzrok. Hormonski vzroki so običajno posledica motenj ovulacije, medtem ko so organski vzroki številni. Približno 30% parov pa se sooča tudi z moško neplodnostjo.

Stanja kot so endometrioza, zapora jajcevodov, biokemijske motnje, zarastline v medenici, okužbe s klamidijo ali gonorejo, policistični jajčniki, so organski vzroki neplodnosti. Mnoge od teh žensk imajo še dodatne hormonske motnje, ki vodijo v motnje ovulacij, kar vodi v nezmožnost spočetja ali spontane splave ali izvenmaternično nosečnost.

Moška neplodnost

Eden od možnih vzrokov neplodnosti je moška neplodnost. Ta se kaže z zmanjšanim številom semenčic v semenskem izlivu, s slabšo gibljivostjo ali povečanim deležem nepravilno oblikovanih semenčic, kot tudi prisotnostjo protiteles proti semenčicam.

Normalno število semenčic v semenskem izlivu je 20 milijonov/cc ali več, gibljivost (odstotek gibljivih semenčic) pa mora biti večja od 70%. Pomembno je tudi, da so semenčice pravilnih oblik vsaj v 60%.

1-3

Zdravljenje

Moško neplodnost lahko zdravimo s pomočjo NaProTehnologije.

Če je spermiogram slab, se analiza semenskega izliva ponovi čez 2-3 mesece, v tem času pa moški pazi na zdrav način življenja. To vključuje redno telesno aktivnost, prenehanje kajenja, zmanjšanje uživanja alkohola in kofeina, po potrebi tudi zmanjšanje stresa in uživanje vitaminskih in mineralnih dodatkov. Pomembno je, da moški opravi temeljit urološki pregled pri urologu, ki je pripravljen iskati in zdraviti vzrok njegove neplodnosti. Za izboljšanje semenskega izliva se uporabljajo različna zdravila kot tudi kirurški posegi pri varikokeli.

Naslednji zelo pomemben korak je temeljita ocena ženske plodnosti s pomočjo FertilityCare sistema in NaProTehnologije. Pogosto se odkrije tudi kakšen faktor zmanjšane ženske plodnosti, kot je npr. slaba sluz in neoptimalne vrednosti hormonov. V takih primerih je natančno določanje plodnega obdobja  ter izboljšanje ženske plodnosti ključnega pomena za uspešno zanositev.

Spontani splav

Izgubiti otroka je zelo boleča izkušnja. Če se spontani splavi ponavljajo, pa je to lahko tudi zelo uničujoče.

Spontani splav je spontana izguba otroka pred 20 tednom nosečnosti. Do spontanih splavov naj bi prišlo v 15% nosečnosti. Hkrati pa tveganje za spontani splav narašča proporcionalno s številom preteklih spontanih splavov, ki jih je par že imel. Na žalost je točen razlog težko določiti.

Skozi leta so spontane splave smatrali kot nekaj »običajnega« in normalnega. To naj bi bil način narave, da konča nosečnost, ki bi se tako ali tako končala. Še danes ostaja praksa, da se ne dela nobenih raziskav, dokler par ne utrpi 3 zaporednih splavov. Postaja pa vedno bolj očitno, da obstaja povezava med spontanimi splavi in neplodnostjo.

angel

Za spontane splave so odgovorni številni faktorji:

 • genetski,
 • endokrinološki (hormonski),
 • telesni,
 • imunološki,
 • mikrobiološki.

Počasi prihajamo do spoznanja, da spontanega splava ne moremo smatrati kot normalnega. Vsi spontani splavi so posledica patoloških dogodkov. Izziv za medicino je, da najde vzrok, saj so nekateri osnovni vzroki pogosto spregledani.

S spremljanjem žensk s FertilityCare sistemom se je pokazalo, da se je v ciklusih, ki so vodila v spontani splav, pogosto pojavljal omejen ciklus sluzi, prenizke vrednosti hormonov, nezrel (premajhen folikel) ob ovulaciji, kratka faza po vrhuncu. Opaziti pa je še druge kazalce.

Pri ženskah, ki imajo ponavljajoče se spontane splave, jih ima 85% endometriozo. Ta pogosto ostane neodkrita, saj se ne izvede diagnostična laparoskopija. Pogosto se pojavljajo tudi hormonske nepravilnosti, motnje pri ovulaciji in slaba sluz. Tudi predmenstrualni sindrom je eden od kazalcev, da ima par povečano tveganje za spontani splav.

FertilityCare in NaPro dajeta možnost, da odkrijemo tveganje za spontani splav še preden se ta zgodi, saj lahko prepoznamo:

 • nenormalno krvavitev,
 • kratko lutealno fazo,
 • slabšo sluz.

In vsi ti dejavniki so povezani s pomanjkanjem progesterona, kar poveča tveganje za spontani splav. S prepoznavanjem motenj v ciklusu, se povečajo možnosti za uspešno zdravljenje.

Kako poteka zdravljenje

Začetno ovrednotenje temelji na zabeleženem ciklusu po FertilityCare sistemu in ciljanih hormonskih preiskavah. Če so nivoji hormonov prenizki, se predpiše ustrezno zdravljenje. Če so hormoni povsem normalni, potem se predpiše preiskava maternične votline (histerosalpinogogram, histeroskopija). Dodatno se priporoča biopsija endometrija, da se preveri možnost okužbe endometrija, ki je tudi lahko vzrok spontanih splavov.

Opravi se krvne teste, da se preveri kromosomske nepravilnosti ali nepravilnosti v strjevanju krvi, kot tudi morebitne druge bolezni (npr. nezadostno delovanje ščitnice), ki bi lahko prispevale k spontanemu splavu.

Okoljski dejavniki in življenjski stil prav tako lahko prispevajo k spontanim splavom, še posebej prekomerno pitje alkohola in kajenje.

Po zanositvi

Ko par zanosi, priporočamo hormonsko podporo tekom nosečnosti (običajno naravni progesteron). Glede na rezultate krvnih testov, ki se redno izvajajo, se terapija postopoma zmanjšuje in prekine, ko se presodi, da je pravi čas za to. Cilj je vzdrževati nivo progesterona na nivoju, ki je bil s številnimi raziskavi potrjen, da zmanjšuje tveganje za spontani splav.

Uspešnost zdravljenja

Okoli 80% parov bo s pomočjo NaPro zdravljenja uspešno pripeljalo nosečnost do konca. Kljub temu, da ne moremo zagotoviti 100% uspeha, pa NaPro občutno poveča vaše možnosti in je gotovo vredno, da poskusite.

 

Izkušnji dveh irskih parov, ki sta po predhodnih 6 splavih s pomočjo NaProTehnologije nosečnost uspešno pripeljala do konca.

http://www.fertilitycare.net/documents/MCAs1.pdf
http://www.fertilitycare.net/documents/mc2.pdf

Zdravljenje neplodnosti

Kaj lahko zdravimo?

 • endometriozo,
 • policistične jajčnike,
 • odsotnost ovulacij,
 • nizko raven progesterona,
 • omejen ciklus sluzi ali suhe cikluse,
 • semenčicam »neprijazno« sluz,
 • zarastline v medenici,
 • neprehodne jajcevode,
 • nepojasnjene spontane splave,
 • nepojasnjeno neplodnost,
 • moško neplodnost.

Česa ne moremo zdraviti?

 • žensk, ki so že stopile v meno,
 • obojestransko povsem neprehodnih jajcevodov kljub poskusom kirurške rekonstrukcije,
 • azospermije (popolna odsotnost semenčic v semenskem izlivu).

96874

Kako poteka zdravljenje neplodnosti?

Cilj zdravljenja neplodnosti je povrniti optimalno plodnost s prepoznavanjem in odpravljanjem vzrokov neplodnosti ter s tem izboljšati vaše možnosti za zanositev po naravni poti. Poleg tega si prizadevamo tudi za preprečevanje spontanih splavov, ohranjanje nosečnosti do »donošenosti otročka« ter pomoč pri dolgoročni skrbi za vašo plodnost.

Vsakemu paru je predpisan individualen načrt zdravljenja. Ta vključuje:

 • Uporabo naravnih hormonov in drugih zdravil pri zdravljenju hormonskih motenj in motenj ovulacije.
 • Uporabo zdravil za zdravljenje drugih nepravilnosti: premalo sluzi, biokemijsko ali hematološko neravnovesje, nezadostno delovanje žlez.
 • Kirurški posegi pri npr. zlepljenih jajcevodih, endometriozi, zarastlinah …
 • Zdravljenje moške neplodnosti z zdravili ali kirurško.
 • Pozornost na življenjski stil in druge faktorje, ki lahko vplivajo na plodnost.

Zdravljenje neplodnosti je na voljo:

 • prvenstveno poročenih parom, zaradi želje po zaščiti interesov otroka,
 • zgolj če so odkrite nepravilnosti.

 

1

Potek zdravljenja

Pri ženskah, ki se srečujejo z ginekološkimi problemi, in pri parih, ki se srečujejo z neplodnostjo, zdravljenje poteka po sledečem programu:

 • Srečanja s FertilityCare svetovalko: Na srečanjih se par seznani s FertilityCare metodo in se nauči opazovati in pravilno beležiti biološke znake.
 • NaPro zdravljenje s strani NaPro zdravnika: Po vsaj treh zabeleženih ciklusih po FertilityCare sistemu, pričnemo s programom NaPro zdravljenja, kjer na vsake 3 – 4 mesece potekajo konzultacije z zdravnikom.

Prvi meseci so običajno dovolj, da se postavi diagnoza. Temu sledi program zdravljenja po priporočilu NaPro zdravnika. Učinek zdravljenja se kontinuirano spremlja preko beleženja koledarja in ciljanih hormonskih testov. Terapija se po potrebi prilagaja in spreminja, konzultacije z zdravnikom pa se izvajajo vsake 3-4 mesece.  Prednost NaPro zdravljenja je v tem, da imajo uporabniki kontrolo nad svojim zdravljenjem, kar olajša sam proces zdravljenja.

Pri parih s problemom neplodnosti ali spontanih splavov lahko pride do zanositve od prvega ciklusa zdravljenja dalje. Zdravljenje traja 12-18 dobrih ciklusov (ciklusih, v katerih bi bila zanositev mogoča).

Preiskave

Pri ženskah se opravi popolna hormonska analiza, ki je izvedena v točno določenih dneh v konkretnem ciklusu. Pri večini žensk je potreben ultrazvočni pregled, da se odkrije kakršnekoli nepravilnosti z rodili, ali folikulometrija, da se odkrije morebitne nepravilnosti pri ovulaciji.

Možje morajo imeti opravljeno semensko analizo.

Nadalje je včasih potrebna diagnostična laparoskopija in histeroskopija, včasih tudi selektivna histerosalpingografija. Na ta način lahko odkrijemo endometriozo, zarastline, policistične jajčnike, zaporo jajcevodov.

Mnogo parov vstopi v program z nepojasnjeno neplodnostjo, kar še poveča njihovo frustracijo. Ta program nudi možnost za boljšo ovrednotenje reproduktivnega zdravja kar lahko pripelje do odkritja problemov, ki so bili prej spregledani.

Učinkovitost pri neplodnosti

FertilityCare je  zelo učinkovit pri parih, ki si želijo zanositi, tako pri tistih z zmanjšano plodnostjo kot tistih z normalno plodnostjo.

20-40% neplodnih parov zanosi zgolj z uporabo FertilityCare sistema.

40-80% neplodnih parov zanosi z uporabo FertilityCare sistema in NaPro zdravljenja.

 • Povprečna uspešnost zdravljenja:    52%
 • Ponavljajoči se spontani splavi:        več kot 75%
 • Po neuspelih postopkih umetne oploditve:     30%
 • Moška neplodnost:    40%

V Sloveniji izvajamo NaPro zravljenje v tolikšnem obsegu, kot nam dopuščajo razmere. V kolikor par želi, lahko odide na zdravljenje v tujino.

babies