Spontani splav

Izgubiti otroka je zelo boleča izkušnja. Če se spontani splavi ponavljajo, pa je to lahko tudi zelo uničujoče.

Spontani splav je spontana izguba otroka pred 20 tednom nosečnosti. Do spontanih splavov naj bi prišlo v 15% nosečnosti. Hkrati pa tveganje za spontani splav narašča proporcionalno s številom preteklih spontanih splavov, ki jih je par že imel. Na žalost je točen razlog težko določiti.

Skozi leta so spontane splave smatrali kot nekaj »običajnega« in normalnega. To naj bi bil način narave, da konča nosečnost, ki bi se tako ali tako končala. Še danes ostaja praksa, da se ne dela nobenih raziskav, dokler par ne utrpi 3 zaporednih splavov. In četudi bi se spontani splav smatral kot normalno, to ne predstavlja nobene tolažbe za starša, ki sta izgubila svojega otroka.

angel

Postaja pa vedno bolj očitno, da obstaja povezava med spontanimi splavi in neplodnostjo.

Za spontane splave so odgovorni številni faktorji:

  • genetski,
  • endokrinološki (hormonski),
  • telesni,
  • imunološki,
  • mikrobiološki.

Počasi prihajamo do spoznanja, da spontanega splava ne moremo smatrati kot normalnega. Vsi spontani splavi so posledica patoloških dogodkov. Izziv za medicino je, da najde vzrok, saj so nekateri osnovni vzroki pogosto spregledani.

S spremljanjem žensk s FertilityCare sistemom se je pokazalo, da se je v ciklusih, ki so vodila v spontani splav, pogosto pojavljal omejen ciklus sluzi, prenizke vrednosti hormonov, nezrel (premajhen folikel) ob ovulaciji, kratka faza po vrhuncu. Opaziti pa je še druge kazalce, ki jih s pomočjo FertilityCare sistema lahko opazimo.

Pri ženskah, ki imajo ponavljajoče se spontane splave, jih ima 85% endometriozo. Ta pogosto ostane neodkrita, saj se ne izvede diagnostična laparoskopija. Pogosto se pojavljajo tudi hormonske nepravilnosti, motnje pri ovulaciji in slaba sluz.

FertilityCare sistem in NaProTehnologija dajeta možnost, da odkrijemo tveganje za spontani splav še preden se ta zgodi. Tudi predmenstrualni sindrom, ki traja vsaj 4 dni, je eden od kazalcev, da ima par povečano tveganje za spontani splav.

FertilityCare sistem lahko prepozna:

  • nenormalno krvavitev,
  • kratko lutealno fazo,
  • slabšo sluz.

In vsi ti dejavniki so povezani s pomanjkanjem progesterona, kar poveča tveganje za spontani splav.

S prepoznavanjem teh motenj v ciklusu, ki ne zgleda normalno, se povečajo možnosti za uspešno zdravljenje.

Kako poteka zdravljenje

Začetno ovrednotenje temelji na zabeleženem ciklusu na osnovi FertilityCare sistema in ciljanih hormonskih preiskav. Če so nivoji hormonov prenizki, se predpiše ustrezno zdravljenje. Če so hormoni povsem normalni, potem se predpiše preiskava maternične votline (histerosalpinogogram, histeroskopija). Dodatno se priporoča biopsija endometrija, da se preveri možnost okužbe endometrija, ki je tudi lahko vzrok spontanih splavov.

Opravi se tudi krvne teste, da se preveri kromosomske nepravilnosti ali nepravilnosti v strjevanju krvi, kot tudi morebitne druge bolezni (npr. nezadostno delovanje ščitnice), ki bi lahko prispevale k spontanemu splavu.

Okoljski dejavniki in življenjski stil prav tako lahko prispevajo k spontanim splavom, še posebej prekomerno pitje alkohola in kajenje.

FertilityCare sistem in NaPro zdravljenje iščeta problem in ga zdravita.

Po zanositvi

Ko par zanosi, priporočamo hormonsko podporo tekom nosečnosti (običajno naravni progesteron). Odvisno od rezultatov krvnih testov, ki se praviloma izvajajo vsake 2 tedna, se terapija postopoma zmanjšuje in prekine, ko se presodi, da je pravi čas za to. Cilj je vzdrževati nivo progesterona na nivoju, ki je bil s številnimi raziskavi potrjen, da zmanjšuje tveganje za spontani splav.

Uspešnost zdravljenja

Okoli 80% parov bo s pomočjo NaPro zdravljenja uspešno pripeljalo nosečnost do konca. Kljub temu, da ne moremo zagotoviti 100% uspeha, pa NaPro zdravljenje občutno poveča vaše možnosti in je gotovo vredno, da poskusite.

Izkušnji dveh irskih parov, ki sta po predhodnih 6 splavih s pomočjo NaProTehnologije nosečnost uspešno pripeljala do konca.

http://www.fertilitycare.net/documents/MCAs1.pdf
http://www.fertilitycare.net/documents/mc2.pdf