FertilityCare


FertilityCare

Načrtovanje družine je sestavni del partnerskega odnosa. Je privilegij in hkrati odgovornost para, da se ljubeče odloči, kdaj bosta imela otroke in koliko jih bosta imela. FertilityCare sistem vam nudi naraven, odgovoren in osrečujoč način uravnavanja spočetij. Uporaben je tako, ko si par želi zanositi, kot takrat, ko želi zanositev odložiti.

FertilityCare

Mnoge ženske še danes ne vedo, kaj se pravzaprav dogaja v njihovih telesih. Vsaka ženska pa ima pravico poznati svoj ciklus, da lahko razume, kako deluje njeno telo. S pomočjo FertilityCare sistema lahko ženska spozna svoj ciklus in to znanje uporabi za ohranjanje svojega zdravja, pari pa lahko znanje uporabijo za načrtovanje družine in skupnega življenja.

FertilityCare sistem temelji na standardiziranem opazovanju in beleženju bioloških znakov, ki so pomembni za žensko zdravje in plodnost. Ti znaki paru povedo, kdaj sta v ciklusu plodna in kdaj ne, ter tako omogočajo, da se na podlagi tega odgovorno odloča za zanositev ali izogibanje zanositvi. Poleg tega pa ženski omogoča tudi, da spremlja in ohranja svoje ginekološko in reproduktivno zdravje tekom celega življenja.

belezenje

Kako deluje?

Ženska se vsakodnevno opazuje kot del rutinske higiene pri obisku stranišča. Po parih ciklusih opazovanja to postane avtomatska rutina. S pomočjo zabeleženih opazovanj lahko določi plodne in neplodne dneve.

Ko par ve, ob katerih dneh lahko zanosi, ima 2 možnosti:

 • Izogibanje zanositvi, tako da izkoristi neplodne dni (večina ciklusa).
 • Želja po zanositvi, tako da še posebej izkoristi plodne dni (omejen čas v ciklusu).

Zanesljivost

Izogibanje zanositvi

FertilityCare je 99.5% zanesljiv pri izogibanju zanositvi. (Creighton Model NaProEducation Technology for avoiding pregnancy: use effectiveness; J Reprod Med 1998; 43: 495-502). 

Želja po zanositvi

Približno 76% parov z normalno plodnostjo bo zanosilo v prvem ciklusu uporabe metode in 98% v roku 6 mesecev.

Veliko več kot samo načrtovanje družine

Kar razlikuje FertilityCare od ostalih naravnih metod, je dejstvo, da je FertilityCare več kot samo metoda naravnega načrtovanja družine, saj vključuje tudi skrb za zdravje. Je pomembno orodje pri ovrednotenju in zdravljenju neplodnosti, spontanih splavov in ginekoloških ali reproduktivnih težav. Lahko igra ključno vlogo v zgodnjem odkrivanju in preprečevanju težav.

1

FertilityCare sistem (s celotnim imenom The Creighton Model FertilityCare System) je v 70. letih prejšnjega stoletja razvil ameriški ginekolog dr. Thomas W. Hilgers na univerzi v Utahu kot odgovor na izziv v Humanae Vitae. Njegov cilj je bil razviti metodo, ki bo na znanstven in merljiv način zaobjela prav vsak individualen ciklus vsake ženske. Sistem ni odvisen od rednosti ciklov. Je zelo enostaven za uporabo tudi, ko je ženska pod stresom, med dojenjem, v predmenopavzi …

Temelji FertilityCare

FertilityCare sistem temelji na opazovanju sluzi materničnega vratu. Bolj ko se približuje ovulacija, bolj raztegljiva, prozorna in spolzka postaja sluz. Sluz je ključna za preživetje semenčic.

Opazovanje sluzi, prisotnost krvavitve in suhi dnevi dajejo informacije o plodnosti in neplodnosti ter kažejo na reproduktivno in ginekološko zdravje ženske.

Dojenje lahko zavre ovulacijo za več mesecev. Tako je tudi prisotnost sluzi, ki je povezana z ovulacijo, zakasnjena dokler se plodnost ne povrne in tako napove prvo menstruacijo.

cikel4

FertilityCare sistem temelji na bioloških zakonitostih, zato je vsestransko uporaben. Ker se zanaša na dogodke, ki vodijo do ovulacije, definira obdobje plodnosti in neplodnosti dan za dnem. Zato se brez problema lahko uporablja tudi v težjih primerih, kot so dolgi in neredni ciklusi, dojenje, prenehanje uporabe hormonske kontracepcije, predmenopavza.

Tudi ženska s stalno prisotnim izcedkom lahko zanesljivo določi plodne dneve s pomočjo osnovnega vzorca neplodnosti, katerega prepozna po nespremenjenem izcedku. Ko se plodnost začne, pride do spremembe v sluzi, ki jo ženska lahko prepozna. Osnovni vzorec neplodnosti beleži z rumenimi nalepkami.

cikel6-1

Uporabniki FertilityCare sistema poznajo svoj status plodnosti v vsakem posameznem dnevu in imajo popolno svobodo, da te informacije uporabijo tako, kot želijo. Tisti, ki uporabijo plodne dneve za zanositev, so uspešni uporabniki in ne »napaka«.

Ker FertilityCare temelji na bioloških znakih, to ne vključuje le sluzi materničnega vratu ampak tudi kravitve in druge izcedke. Zato ga lahko uporabljamo tudi za spremljanje reproduktivnega in ginekološkega zdravja ter zdravljenje morebitnih motenj oz. težav. Raziskave slednjega so pripeljale do nove znanosti o ženskem zdravju t.i. NaProTehnologije.

cikel8-1

Želja po zanositvi

Bi rada postala starša? FertilityCare vama lahko pomaga v prizadevanju po spočetju novega življenja. Pari, ki ga uporabljajo, imajo veliko uspeha pri zanositvi, ker uporabijo svoje znanje ter znajo prepoznati dneve skupne plodnosti.

Z učenjem FertilityCare-a se boste naučili optimizirati svoje možnosti za zanositev. Naučili se boste prepoznati svoj individualen vzorec plodnosti in določiti najbolj plodne dneve v ciklusu, ko je največja verjetnost za zanositev.

11

Kdaj je najboljši čas za zanositev?

FertilityCare je eden najbolj točnih načinov za določitev ovulacije, ki za razliko od različnih ovulacijskih testov, ki jih najdemo na tržišču, omogoča tudi ovrednotenje in oceno sluzi materničnega vratu, ki je ključnega pomena za zanositev. Do ovulacije lahko pride redno vsak cikel, vendar brez sluzi zanositev ni mogoča.

Imam normalne cikluse?

S spremljanjem ciklusa lahko odkrijemo motnje, kot so prekratki ali predolgi ciklusi, neredni ciklusi, ciklusi brez ovulacije, ciklusi s prekratko poovulacijsko fazo, pomanjkanje sluzi, nihanje hormonov, kar vse lahko zmanjša možnosti za zanositev.

Sem noseča?

S pomočjo zabeleženega koledarja lahko potrdite nosečnost in zelo natančno določite predviden rok poroda.

Odlaganje zanositve

Iščete metodo uravnavanja spočetij, ki je …

 • zdrava izbira?
 • etično in moralno nesporna?
 • zelo zanesljiva?

FertilityCare sistem vam omogoča, da na naraven način odložite zanositev, če si to želite.

Pravilne uporabe FertilityCare sistema se naučite na tečaju pod vodstvom usposobljene svetovalke. Na srečanjih se boste srečali tudi z vsebinami, ki obravnavajo spolnost kot pomemben del osrečujočega partnerskega odnosa, kar vam bo omogočilo, da bo FertilityCare postal vaš način življenja.

12

Občasna vzdržnost

Mnoge od najbolj osrečujočih stvari v življenju zahtevajo odrekanje. Tako je z izobrazbo, kariero, prijateljstvom, športom, družino, hobiji. Torej nas ne sme presenetiti, da to drži tudi pri spolni intimnosti. Vse naravne metode temeljijo na predpostavki, da se par, ki si ne želi zanositi, vzdrži spolnih odnosov v plodnih dneh. To lahko za marsikoga predstavlja hudo frustracijo. Vendar mnogi pari kasneje odkrijejo, da sta občasna vzdržnost in zadovoljstvo neločljivo povezana in da so ravno ta obdobja abstinence za njih priložnost za rast v ljubezni.

Zanesljivost

1. Pri odlaganju zanositve

FertilityCare je zelo zanesljiv pri preprečevanju zanositve (99,5%).

(Creighton Model NaProEducation Technology for avoiding pregnancy: use effectiveness; J Reprod Med 1998; 43: 495-502). http://www.reproductivemedicine.com/toc/auto_abstract.php?id=9549

2. Želja po zanositvi

FertilityCare je tudi zelo učinkovit pri parih, ki si želijo zanositi, tako pri tistih z zmanjšano plodnostjo kot tistih z normalno plodnostjo.

 • 98% parov z normalno plodnostjo zanosi v roku 6 mesecev.
 • 20-40% neplodnih parov zanosi zgolj z uporabo FertilityCare sistema.
 • do 80% neplodnih parov zanosi z uporabo FertilityCare sistema in NaPro zdravljenja.

 

Zanesljivost pri vseh ciklusih in v vseh situacijah

FertilityCare je zelo zanesljiva oblika naravnega načrtovanja družine pri ženskah z:

 • rednimi ali nerednimi ciklusi,
 • ciklusi brez ovulacij,
 • neobičajnimi krvavitvami,
 • stalnim izcedkom,

kot tudi pri ženskah, ki:

 • dojijo,
 • so prenehale z uporabo hormonske kontracepcije,
 • prihajajo v predmenopavzo.

1-1