Čudovita princesa (9. do 12. let)


Ste se v puberteti tudi ve spraševale, če se ni vašemu telesu preprosto zmešalo? Vas je menstruacija presenetila? Vam je kdo povedal, kaj se dogaja z vami? Ste se o vsem tem lahko pogovorile s svojo mamo?

Da bi vašim hčerkam omogočili čim boljši vstop v puberteto, vas vabimo, da se nam pridružite na zabavni in poučni delavnici, namenjeni odraščajočim deklicam med 9. in 12. letom starosti ter njihovim mamam. Deklice imajo priložnost, da v prijetnem ozračju prisluhnejo starosti primerni predstavitvi o odraščanju in spolnem dozorevanju ter s svojimi mamami sodelujejo v vodenem pogovoru. Delavnico vodita strokovnjakinji za plodnost Maja Vovk in Petra Lukan.

LJUBLJANA

Datum: 16. februar 2018 ob 17.30
Lokacija: SMC, Rakovniška 6, Ljubljana
Cena: 30 eur/par (mama/hči) oz. 40 eur (mama in 2 hčeri)

CELJE

Datum: 5. marec 2018 ob 17.30
Lokacija: SMC, Don Boskov trg 1, Celje
Cena: 30 eur/par (mama/hči) oz. 40 eur (mama in 2 hčeri)

NOVA GORICA

Datum: 13. april 2018 ob 17.30
Lokacija: Dvorana župnije, Sedejeva 2, Nova Gorica
Cena: 30 eur/par (mama/hči) oz. 40 eur (mama in 2 hčeri)

Cute lovely school children at classroom having education activities

O programu

Delavnica Čudovita princesa je namenjena mlajšim deklicam, ki vstopajo v puberteto. Seznanimo jih s spremembami, ki se dogajajo med odraščanjem in s katerimi se morda že srečujejo. Mnoge bodo že imele izkušnje telesnih in čustvenih sprememb. Vse pa bodo spoznale, zakaj so te spremembe nujne in lepe. Deklicam predstavimo delovanje spolnih organov ter razložimo, kaj je to menstrualna krvavitev. Delavnica je tako še posebej primerna za deklice, ki še nimajo menstruacije.

Program deklicam pomaga, da se seznanijo s svojo dekliškostjo, da na zabaven način spoznajo spremembe, s katerimi se bodo srečale v puberteti, ter jim daje moč in zaupanje, da se v svojem telesu, ki se iz dneva v dan spreminja, počutijo dobro.

Program omogoči, da se deklice in mame lažje pogovarjajo o vseh temah, ki se tičejo odraščanja.

Vsebine

1. Čas dekliškosti, lepota ženskosti, edinstvenost

2. Telesne in čustvene spremembe v puberteti

3. Menstrualni cikel

4. Skrb za telo

5. Klepet z mamami

cudovite-princese-interaktivno

Stroka in izkušnje

Delavnico izvajata svetovalki za naravno načrtovanje družine po metodi FertilityCare Maja Vovk in Petra Lukan, obe z večletnimi izkušnjami poučevanja parov in žensk o plodnosti in načrtovanju družine ter vodenjem programov za različne skupine (otroci, mladi, odrasli).

 

Maja je po poklicu magistra farmacije, ki se že 10 let posveča tematiki ženskega zdravja. V tem času si je nabrala veliko izkušenj z vodenjem delavnic na temo plodnosti, ženskega ciklusa, spolnosti in kontracepcije. Je nacionalni vodja FertilityCare ekipe Slovenije. Skupaj z možem pri iskreni.net vodita seminarje sočutnega starševstva. Je mama 4 otrok, ki s svojima hčerkama odkriva lepoto odraščanja in se sooča z enakimi dilemami kot vse mame.

Petra na Zavodu iskreni.net dela kot FertilityCare svetovalka. Kot socialna pedagoginja ima vrsto znanj o odnosih ter odraščanju in dozorevanju. Pri svojem delu je v okviru mladinskega sektorja nabrala številne izkušnje pri vodenju delavnic in seminarjev, na iskreni.net pa pridobila znanja pri programih za zakonce in družine. Skozi odraščanje hčerke in dveh sinov spoznava, kako velike so razlike med otroci. In odkriva, kako dragoceno je, da skupaj s hčerko odkriva lepoto dekliškosti.

KDAJ in KJE?

Delavnice potekajo ob razpisanih terminih. Cena: 30 eur na par mama/hči (oz. 40 eur za mamo z 2 hčerkama).

Izvedba tudi v vašem kraju!

Delavnico Čudovita princesa lahko izvedemo tudi v vašem kraju. Izvedba traja 2,5 uri, starost hčerk je med 9 in 12 let. Mama ima s sabo največ dve hčerki. Minimalno število udeleženk je 5 (hčerk), maksimalno je 30 (hčerk) oziroma manj, če tolikšnega števila ne dopušča prostor.

Cena izvedbe za 5 do 19 hčerk je 300 €, za 20 do 30 hčerk pa 400 € (za večjo skupino je cena višja zaradi višjih materialnih stroškov).

Za dodatne informacije in termin pišite na info@iskreni.net.

13

Na delavnici sem se veliko naučila. Najbolj mi je bilo všeč, ko sva se z mami pogovarjali druga o drugi. Zelo dobro je bilo, ko smo gledali model maternice in spoznavali, kako nastane dojenček. Najraje bi šla na delavnico kar še enkrat!

2

Ajda

Na predstavitvi sem se imela odlično. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo napisali pisemce za mamico, mamica pa svoji hčerki. V pisemce smo zapisali same pozitivne stvari. Čudovito princeso bi priporočila vsem mamam in hčerkam. Upam, da bomo še kdaj šle.

2

Zala

Všeč mi je bilo, da sem bila cisto sama z mamico in sva prav same sle v Ljubljano. Potem mi je bilo fajn, da sva se pogovarjale take odrasle teme. Počutila sem se zelo pomembno in odraslo. Fajn mi je bilo, da sem prav lepo videla kako pride dojenček v maternico. Vsi so bili prijazni. Dobila sem cisto prave vložke, ki sem jih dala nekam na skrivno, daleč od brata in sestre. Z mamico imava eno skrivnost, samo medve.

2

Maša

Delavnica Čudovita princesa nama je bila obema všeč. Na zelo slikovit, dostopen in prijeten način so bile predstavljene "skrivnosti" odraščanja deklic. Med nama s hčerjo je nekako poglobilo vezi in odprlo kaj nekaj tem za razmislek.!

2

mami Brigita

Doma se s hčerko sicer pogovarjava, a tokrat so bile informacije v logičnem zaporedju, strnjene... predvsem pa tako simpatično in sproščeno predstavljene, da se sedaj odraščanja veselijo vse tri hčere – z vsemi spremembami, ki jih prinaša. To pričakovanje, se mi zdi, je bilo za celotno družino najlepše darilo.

2

mami Meta

Delavnica je bila izvrstna, saj sta predavateljici na zelo primeren ter zabaven način predstavili prve korake v svet ženskosti, tako da smo bile lahko tako mame kot hčerke izredno sproščene.

2

mami Anita

Delavnica mi je bila v pomoč oz. spodbudo, kako čisto preprosto spregovoriti s hčerko o odraščanju. Vse je bilo tako preprosto, sproščeno. Ta delavnica bi morala biti za vse mame in hčerke obvezna tako kot učenje branja in pisanja.

2

mami Tjaša

Sem mama dvema najstnicama, enemu osemletniku, ter šest- in štiriletnici. Novembra pričakujemo še enega člana. Tako je moj čas zelo, zelo »skopo« odmerjen za vsakega posameznega družinskega člana, saj službene in skupne domače obveznosti terjajo svoje. V mladosti se s svojimi starši nisem veliko pogovarjala o odraščanju, največji vir informacij so mi bile knjige in vrstnice. Pri vseh teh mojih hčerah sem želela ta del »odraščanja« spremeniti. Z dekleti, pa tudi fantom (da ne bo pomote), sem želela ustvariti bližino, odprto komunikacijo o problemih in težavah, pa tudi o radostih, ki jih prinaša odraščanje. Kako, kdaj in kje si najti pravi čas za to pa je bilo »vratolomno slalomiranje«. Nekako za prvo silo nam je uspevalo, na pomlad pa se je ponudila priložnost s Čudovito princeso. S hčerkama smo se odmaknile od drugih članov, si namenile čas in se pogovarjale o odraščanju predvsem z veselim pogledom. Marsikaj smo že predebatirale pa je bilo vredno ponovitve, tudi v šoli in na zdravniških pregledih so se že pogovarjali o tej tematiki, a ni bilo tako nazorno, jasno in sproščeno – sta mi rekli. Predvsem pa smo se še bolj zbližale in si odprle nove možnosti pogovorov, »skrite kode«, ki pomenijo, da rabimo druga drugo ter ugotovile, da moramo znova in znova premlevati odraščanje tako deklet kot tudi mame. Dobila sem potrditev, da smo na pravi poti in zagotovo mi bo pri mlajših lažje. Vsekakor pa bomo izkoristile priložnost podobnih delavnic.

2

mami Barbara